EUROPEAN SOLIDARITY CORPS

European Solidarity Corps yani Türkçesi ile Avrupa Dayanışma Programı 2019 yılı itibariyle Erasmus+ Programının alt başlıklarından gönüllülük faaliyetleri yerine gelen yeni bir programdır. Sizlere bu yazımda program hakkında bilgi vereceğim.

NEDİR?

Avrupa Dayanışma Programı, gençlerin kişisel, eğitimsel, sosyal, sivil ve mesleki gelişimlerini teşvik ederken, kendi ülkelerinde veya yurtdışında topluma yarar sağlayan projelerde gönüllü olmaları, çalışmaları veya ağ kurma faaliyetlerinde bulunmaları için fırsatlar yaratan, toplumsal ihtiyaçları karşılamayı hedefleyen yeni bir Avrupa Birliği girişimidir.

Gençleri daha kapsayıcı bir toplum oluşturmak, savunmasız insanları desteklemek ve toplumsal zorluklara cevap vermek için bir araya getirmektir. Program, yardım etmek, öğrenmek ve kendini geliştirmek isteyen gençlere ilham verici ve güçlendirici bir deneyim sunmaktadır.

Program, daha önce Avrupa Gönüllü Hizmeti olarak bilinen ve mevcut Erasmus+ altında yer alan Gönüllülük programına ve diğer AB finansman programlarına artı değer katmaktadır.

Avrupa Dayanışma Programı, Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin 2018/1475 sayılı Tüzüğü ile kurulmuştur.

Türkiye’nin Avrupa Dayanışma Programı’na katılımı, 2018/1475 sayılı Tüzüğün 11 (1) (b) (i) Maddesine göre gönüllülük faaliyetleri, dayanışma projeleri ve ağ oluşturma faaliyetleriyle sınırlı kalmaktadır. Türkiye  ile Avrupa Komisyonu arasında Türkiye’nin Avrupa Dayanışma Programına katılımı konusudna müzakareler bir süredir devam etmekte olup,  katılım anlaşmasını imza süreci tamamlanmak üzeredir.

AVRUPA DAYANIŞMA PROGRAMI NASIL ÇALIŞIR?

17-30 yaşları arasındaki gençler Avrupa Dayanışma Programı Portalına kayıt yaptırabilirler. 18 yaş ve üstündeki katılımcılar, veritabanına erişimi olan kuruluşlar tarafından dayanışma konulu projelere katılım daveti alabilirler. Ayrıca, bu kuruluşlar gençlerden doğrudan yanıt alabilmek için portalda, proje duyurularını yapabilirler.

KAZANIMLAR

Avrupa Dayanışma Programını kapsamında gönüllü olarak;

1)      Gönüllü olarak bir katkıda bulunacak ve ihtiyac icindeki topluluklara yardım edeceksiniz. Bu ücretsiz olarak yapmayı tercih edeceğiniz bir yardım olduğu icin maaş ödemesi almayacaksanız. Bununla beraber seyahat, barınma, yemek ve sigorta giderleriniz ödenecek ve buna ek olarak belli bir miktar cep harçlığı alacaksınız. 

2)      Bu, kişisel ve profesyonel gelişiminize ivme kazandıracak bir öğrenim deneyimidir. Gönüllülük deneyiminiz öncesinde, sırasında ve sonrasında eğitim alma fırsatınız olacaktır. Mentor net hedefler belirlemenize yardımcı olacak ve bu hedeflere nasıl ulaşacağınızı gösterecektir. Ayrıca dil ve kültürler arası becerilerinizi geliştirme, kendi başınıza yaşamayı, güçlüklerin üzerinden gelmeyi ve ekip içinde çalışmayı öğrenme şansı yakalayacaksınız.

3)      Başka bir Ülkede yaşamak ve bu Ülkeyi keşfetmek, diğer kültürler hakkında bilgi edinmek veya yeni arkadaşlar edinmek gönüllülük deneyiminizin kaçınılmaz bir parçası olacaktır.

4)      Gönüllülük deneyiminiz ile gönüllü olduğunuz kuruluşlara ve yerel topluluklara yeni fikirler ve çok kültürlü bir ruh taşıma imkânı elde edeceksiniz.

5)      Avrupa Dayanışma Programında yer alarak bir topluluğun parçası olacaksınız. Geri döndüğünüzde eski gönüllülerden oluşan daha geniş bir toplulukla bağlantıda kalabilir, deneyimlerinizi paylaşabilir ve ülkedeki diğer genç bireylerle iletişim kurup onlara ilham verebilirsiniz.

6)      Gönüllü olarak katıldığınız bir projenin sonunda katılımınızı belgeleyen bir sertifika sahibi olacaksınız.

NASIL DAHİL OLABİLİRSİNİZ?

GENÇLER!

Gençler, Avrupa Dayanışma Programı Portalına kayıt olabilir ve buradan fırsatları araştırabilirler. Bir grup genç veya bir kuruluş belirli bir tarih aralığında gerçekleşmek üzere hibe almış dayanışma projelerine başvurabilir. Kalite Sertifikası  (Quality Label) dayanışma projelerinde gerekli değildir.

Gençler; Avrupa Dayanışma Programı Portalına kayıt olduktan sonra özgeçmiş ve motivasyon mektuplarını kuruluşlara iletmek suretiyle, kuruluşlar tarafından da uygun görüldükleri takdirde bir projenin içinde yer alabilirler. Akredite olmuş kuruluş listesi, altta yer alan link üzerinden belirli filtreleme yöntemleri ile erişilebilir. 

Portala kayıt olan gençlere veritabanı üzerinden de kuruluşlar ulaşabilir ve hibe almış projelerinde gençlerin yer almasını talep edebilirler. 

Avrupa Dayanışma Programı Portalına bu link üzerinden kayıt olunabilir. 

Kalite sertifikası almış ve akredite olmuş kuruluşlar listesine bu link üzerinden ulaşılabilir. 

AVRUPA DAYANIŞMA PROGRAMI ALT BAŞLIKLARI

†††††

1 – GÖNÜLLÜLÜK

Bireysel gönüllülük (individual volunteering), gençlere kuruluşların günlük işlerinde yardımcı olmalarına imkân veren 2-12 ay süren ve bazı durumlarda 2 hafta ve üzeri sürebilen tam zamanlı ücretsiz etkinliklerdir. Katılımcılar sınır ötesi veya kendi ülkelerinde sosyal dahil etme, çevre, kültür ve diğer konuları içeren projelerde gönüllülük yapabilirler.

Bireysel gönüllülük faaliyetleri sınır ötesi veya yurtiçi gerçekleşebilir. Ancak yurtiçi bireysel gönüllük faaliyetleri açık bir şekilde Avrupa katma değerini sunmalıdır. Bunu karşılamayan projeler Avrupa Dayanışma Programı kapsamında geçerli kabul edilemez.

Gönüllü Takımları (Volunteering Team) ise; 10-40 kişilik gruplarla en az iki farklı ülkeden gelen gençlerin 2 hafta ile 2 ay arasında birlikte gönüllülük yaptığı projelerdir. Bu projeler  özellikle Avrupa Dayanışma Programı’nda imkanı kısıtlı gençlerin dahil edilmesine katkı sağlayabilir. Gönüllülerden en az 1 / 4 ü yurtdışından gelmelidir. Kısa süreli projeler olması nedeniyle tek başına faaliyet yürütmekte zorlanan ve uzun süre bir projeye farklı nedenlerle zaman ayıramayacak ancak topluma fayda sağlamak isteyen gençler için bir fırsat oluşturmaktadır. (faaliyet örnekleri; sığınma kamplarında eğitim faaliyetleri, tarihi mirasın restorasyonu, soyu tükenmekte olan canlıların korunması vb.)

2 – DAYANIŞMA PROJELERİ

Dayanışma projeleri; yurtiçi dayanışma faaliyeti olup, kendi yerellerinde pozitif değişiklik oluşturmak isteyen en az beş gencin 2 ile 12 ay arasında başlatıp, geliştirip, uyguladığı projelerdir. Proje, gençlerden oluşan grubun birlikte keşfetmek istediği ve projenin günlük faaliyetleri içerebileceği ve tüm katılımcıları içermesi gereken net bir konuya sahip olmalıdır. Dayanışma Projeleri, topluluklar içindeki ana zorlukları ele almalı, ancak Avrupa katma değerini de açıkça vurgulamalıdır. Ülkelerinde dayanışma projesi yapmak isteyen gençler önce Avrupa Dayanışma Programı Portalına kayıt yaptırmalıdırlar. 

DAHA FAZLA DETAY VE PROGRAMIN ANA SAYFASI İÇİN TIKLAYINIZ.